tolna-megye-székhelye
October 21, 2021

Egri vár Ország Magyarország Település Pilisborosjenő Elhelyezkedése Egri vár Pozíció Magyarország térképén é. sz. 47° 37′ 07″, k. h. 18° 58′ 12″ Koordináták: é. 18° 58′ 12″ A Wikimédia Commons tartalmaz Egri vár témájú médiaállományokat. A pilisborosjenői egri vár Az egri vár másolata a Pilisben, a Nagy-Kevély délnyugati lejtőjén, Pilisborosjenő határában fekszik, közel a Teve-sziklához és az Országos Kéktúra útvonalához. A várat az Egri csillagok című film forgatásához építették az 1960-as években. Várkonyi Zoltán filmrendező a látványos, több ezer statisztát felvonultató csatajelenetekhez választotta a Pilisborosjenő és Csobánka között húzódó völgyet a film egyik helyszínéül. A forgatások alatt a nagyrészt fából készült vár egy része leégett, de rögtön újjá is építették. A film elkészülte óta magára hagyatva pusztul. A forgatás 40. évfordulójára 2008 nyarán a vár környékét a Pilisborosjenői Önkormányzat rendbe hozatta. Érdekesség [ szerkesztés] A várat az Egri csillagok forgatása után még számos magyar filmhez használták forgatási helyszínül, pl.

Egri szállás

Az egri vár másolatának karriertörténete Az egri vár másolata az 1968-ban bemutatott Egri csillagok c. film forgatásához építették. A ma is látható kőromok mellett a filmhez több fából készült tornyot és egyéb várrészletet is megépítettek a látványos csatajelenetekhez. Ugyanakkor, ha összevetjük az eredeti vár kinézetével, eredeti alaprajzaival, láthatjuk, hogy minimális az egyezés. A mai romok között megtalálható a főkapu toronnyal, egy rondella és kisebb kapuk, falak, lőrések. A forgatás után a maradványok nem vesztek teljesen a feledés homályába, ugyanis több magyar filmben is kisebb-nagyobb szerep jutott neki. Először 1970-ben a Gyula vitéz télen-nyáron című szatirikus filmvígjátékban szerepelt. Utána 1975-ben a francia-magyar-osztrák-svájci-NSZK koprodukcióban készült Sztogoff Mihály kalandfilm sorozatban tűnt fel. Rögtön utána Móra Ferenc Rab ember fiai c. könyvéből készült színes tévéfilm forgatásához használták fel a romokat 1979-ben. Közel tíz évnyi mellőzés után 1988-ben az Angyalbőrben c. televíziós filmsorozatban kapott szerepet.

egri csillagok

Egri vár másolat

1968 nyarán forgatták itt a Gárdonyi Géza regénye alapján, Várkonyi Zoltán által rendezett Egri csillagok c. film látványos, több ezer statisztát felvonultató csatajeleneteit. A forgatások alatt a nagyrészt fából épült vár egy része leégett, melyet rögtön újjá is építettek. Sajnos a film elkészülte után a vár magára maradt, így az ember és a természet romboló hatása mára igencsak romossá tette. 2008-ban a várat és környékét a helyi önkormányzat rendbe hozatta, így ma is igen népszerű kirándulóhely. Visszatérünk a széles földútra, mely egyre emelkedve éri el az erdő szélét, és ott betorkollik egy szintben futó széles útba, mely kerékpáros jelzéssel van ellátva. Jobbra fordulunk és pár lépés után balról hozzánk csatlakozik a Csobánka felől érkező Országos Kéktúra. Pár száz méter után figyeljünk, sajnos útjelzőtábla nem mutatja, hogy a Kéktúra vonala jobbra letér a széles, Pilisborosjenőre tartó útról. Amikor balról elérünk egy nagy, széles mezőt, ott kell lemennünk jobbra, átvágunk a tisztáson, és a következő K jelzést szemben meg is találjuk.

egri vár másolata

(pilis)

Forrás:

egri szállás

Egri vár másolata Pilisborosjenőn - varleso.hu

  • Étvágytalanság elleni gyógyszerek karaoke
  • Pilisborosjenő - "Egri"-vár - Teve-szikla - Kevély-hegyi kőfülke körtúra
  • Egri vár másolat
  • Féreghajtó kutyáknak milyen gyakran
  • Pilisborosjenő, Egri vár romjai, Teve-szikla, Köves-bérc » KirándulásTippek
  • Egri vár másolat - pilisborosjenő
  • Kegyetlen játékok (Cruel Intentions) film letöltés online| Filmbolond letöltés-online
  1. Vinland saga 9.rész
  2. Vb meccsek időpontjai 2
  3. Isten veled ágyasom a way